wtorek, 13 lutego 2018

Bananowy murzynek z suszoną wiśnią, kandyzowaną pigwą i polewą czekoladową




Przepis na przepysznego bananowego murzynka. Owoce suszone można dowolnie podmieniać - ale bardzo polecam połączenie podane w przepisie.... suszona wiśnia + kandyzowana pigwa!

Składniki na 2 małe keksówki lub jedną dużą:
3 duże banany
1/3 szkl. ksylitolu
1 szkl. mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000
1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 500/550
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g roztopionego masła klarowanego
1/3 szkl. kakao
Garść suszonych wiśni
Garść kandyzowanej pigwy

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki oprócz wiśni i pigwy blendujemy. 
Wrzucamy pigwę i wiśnie. Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. 
Przelewamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 50 min.

Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ksylitolu
3 łyżki mleka bez laktozy

Rozpuszczamy czekoladę wraz z ksylitolem i mlekiem. Polewamy upieczone i ostudzone ciasto. 



1 komentarz: