Naleśniki Teff zapiekane z sosem a'la bolognese



Przepyszna zapiekanka naleśnikowa a'la bolognese. 
Bez glutenu i laktozy. Świetna odmiana dla makaronu z sosem bolońskim czy lasagne. 
Z przepisu wychodzą ok. 4 naleśniki, więc zawsze można ich zrobić więcej zależnie od wielkości naczynia w jakim chcemy je zrobić.

Składniki:
Naleśniki:
1 jajko 
3/4 szkl. wody
2 łyżki mleka bez laktozy
Szczypta soli

Sos a'la bolognese:
1/2 cebuli
1/2 puszki krojonych pomidorów
200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
Papryka słodka i ostra
Sól himalajska
Oregano, bazylia
Mozzarella
Olej/oliwa

Przygotowanie:
Składniki na naleśniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy na 10-20 min.
Smażymy na odrobinie oleju. 

Na oliwie/oleju lekko podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Wlewamy krojone pomidory i doprawiamy papryką, oregano, bazylią i solą. 

Naleśniki smarujemy sosem. Zwijamy w rulonik i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy naleśniki w naczyniu do pieczenia. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach. 




Zapiekanki

1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna wisienka , Blogger