Orkiszowe wegańskie drożdżówki z budyniem




Ostatnio mam fazę na orkisz... chałkadrożdżówki ze słodkim nadzieniem a teraz padło na drożdżówki z budyniem.

JAKIE ONE SĄ DOBRE! Te z piekarni czy marketu przy nich to nic. 
Pachnące, słodkie, zdrowe i pyszne... Czego chcieć więcej?

Składniki na 15 drożdżówek:
500 g mąki orkiszowej typ 450-750
40 g drożdży
5 łyżek oleju kokosowego
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl. mleka roślinnego
8 łyżek ksylitolu (3 łyżki do budyniu)
 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
0,5 szkl. letniej wody 

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. 
Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze spienionymi drożdżami, rozpuszczonym olejem kokosowym oraz 5 łyżkami ksylitolu. Ugniatamy elestyczne ciasto (możemy dolewać ciepłej wody lub dosypywać mąki) i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h. 
Po upływie czasu, ciasto ponownie ugniatamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy cienkie prostokąty. Dzielimy na 15 części. Ciasto zwijamy w rulonik, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Odkładamy w ciepłe miejsce na czas robienia i studzenia budyniu. 

Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z 3 łyżkami ksylitolu), studzimy. 

W drożdżówkach robimy dziurkę i nakładamy ok. 2 łyżki budyniu. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia... Mnie zagadali i się lekko przypaliły :D 





4 komentarze:

  1. Kiedy dodać mleko? Bo nie jest nigdzie uwzglednione:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko potrzebne jest do zrobienia budyniu

      Usuń

Copyright © 2014 Czarna wisienka , Blogger