Risotto z brązowym ryżem, krewetkami, pomidorami i pestkami granatu





"Risotto" z brązowym ryżem, krewetkami, czosnkiem, pomidorami i pestkami granatu 😍🤗
Pyszne, wyraziste i mocno pomidorowe. Do tego lampka białego wina i od razu życie staje się lepsze.


Składniki na 2 porcje:

Ok. 10 sztuk dużych krewetek
Ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka pestek granatu
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli himalajskiej
100 g ryżu brązowego
Białe wino (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Krewetki oczyszczamy. Na oleju podsmażamy wyciśnięty duży ząbek czosnku. Do garnka o grubym dnie wkładamy krewetki, zalewamy 1 puszką krojonych pomidorów. Dodajemy łyżkę pestek granatu, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę soli himalajskiej. Dodatkowo wsypujemy brązowy ryż. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 1h. Co jakiś czas dolewamy wody lub białego wina.


2 komentarze:

Copyright © 2014 Czarna wisienka , Blogger